Napsali o nás

2013

ArabFILMfest bude moderovat Moris Issa

9.4. 2013 | Plzeňský deník

Text článku: Mezi programové novinky čtvrtého ročníku Arabfestu patří ArabFILMfest. Jedná se o promítání dvou dokumentárních snímků reflektujících tzv. Arabské jaro, tedy vlnu protestů, která se přelila celým Blízkým východem. ArabFILMfest je pořádán ve spolupráci se Společností česko-arabskou a Nadací Anny Lindhové.

První bude uveden snímek Důstojnost nemá hranic, který diváky zavede do Jemenu. Na rozdíl od jiných zemí se autoritářský režim pod tlakem masových demonstrací nezhroutil, ale naopak odpověděl silou a události vyústily v současnou krizi blížící se občanské válce.

„Koptové a muslimové mohou žít vedle sebe v míru,“ přednáška Drs. Hulsmana

Na portálu e-Polis

Ukázka z článku: V pátek 5. dubna 2013 se v rámci již čtvrtého ročníku Festivalu arabské kultury v Plzni uskutečnila přednáška Současná situace koptských křesťanů v Egyptě po arabském jaru Drs. Cornelia Hulsmana, nizozemského sociologa, ředitele Centra pro mezikulturní dialog a vydavatele nezávislého internetového časopisu Arab-West Report. Od pádu prezidenta Husní Mubáraka dochází v Egyptě k obavám o práva a bezpečnost křesťanů, částečně díky anarchii související s absencí policejních složek v ulicích a částečně v důsledku sílícího vlivu radikálních muslimů ve společnosti.

Krásu arabských šperků a jemenských dýk můžete obdivovat na výstavě v Plzni

Na portálu Novinky.cz

Ukázka z článku: Na výstavě, kterou zahájil velvyslanec Jemenské republiky, jsou v Plzni k vidění opravdové skvosty. V pátek 5. dubna byla v budově Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje slavnostně zahájena výstava nazvaná Arabský šperk. Úvodní slovo pronesl Abdulrahman Al-Hamdi, velvyslanec Jemenské republiky v Praze, který kromě jiného uvedl, že výstava je výbornou příležitostí pro přiblížení arabské kultury občanům České republiky.

Arabská kultura a patchwork, Corbusier, oskeruše a káva

Na portálu TÝDEN.cz

Ukázka z článku: Víkendový program nabízí nejrůznější festivaly a programy vhodné i pro celou rodinu. Můžete navštívit festival arabské kultury nebo patchworku, zajít si na Den otevřených dveří Karlovy univerzity nebo na přehlídku kouzelníků a sportovně založené maminky si mohou zazávodit s kočárky. V sobotu v Plzni začíná týdenní festival arabské kultury Arabfest. O víkendu nabídne přednášky, prohlídky, ochutnávky tradičních pokrmů a čajů, hry a workshopy. Rozpis jednotlivých bodů programu a jejich případnou cenu i více dalších informací najdete na www.arabfest.cz.

V Plzni začal Arabfest, láká na kuchyni, přednášky i vernisáž

Na portálu iDNES.cz

Ukázka z článku: Celodenní jarmark, který dává příležitost nahlédnout do života obyvatel Blízkého východu, se v sobotu odehrál v Plzni. Jarmark letos nazvaný Jako doma! je tradičně největší akcí Arabfestu, který v pátek začal v metropoli piva, a potrvá až do 12.dubna. Letošní ročník má podtitul: Můj dům, Tvůj dům. Sobotní jarmark byl takový "festival ve festivalu". V rámci velkého odpoledního programu se na několika scénách pod jednou střechou konaly orientální trhy, koncerty, besedy, přednášky, soutěže a workshopy.

Výstava fotografií v Plzni ukazuje krásu káhirské architektury

Na portálu České noviny

Ukázka z článku: Jedinečnost a krásu káhirské architektury představuje nová fotografická výstava v Západočeském muzeu v Plzni. Na 76 velkoformátových černobílých fotografiích nabízí autor snímků Jan Brodský pohled na náboženské, veřejné i soukromé stavby Káhiry, která je jedním z chráněných urbanistických celků UNESCO, řekla dnes ČTK autorka koncepce výstavy Hana Benešovská. Egyptskou Káhiru lze podle ní považovat za studnici pokladů islámské architektury, jejíž jednotlivé slohy se vyvíjely od roku 641 minimálně do konce osmanské vlády v závěru 18. století.

Káhira se představí na fotografiích

Na portálu Plzeňský deník

Ukázka z článku: Západočeské muzeum v Plzni, Festival arabské kultury v Plzni a Český egyptologický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze pořádají reprízu výstavy Jana Brodského s názvem Káhira – skrytý půvab islámské architektury. „Cílem pečlivě vybraného souboru fotografií je poukázat na kulturní odkaz islámského světa a napomoci tak otupení často negativních postojů a předsudků vůči této kultuře, posílených politickými událostmi poslední doby. Výstava jistě nebude jedinou kulturní událostí plzeňského jara výrazně vonící Orientem," shrnuje mluvčí muzea Romana Němečková.

2012

V Plzni v pátek startuje Festival arabské kultury

Na portálu RegionPlzeň.cz

Ukázka z článku: Ve dnech 23. – 30. března 2012 se v Plzni uskuteční již třetí ročník Festivalu arabské kultury, tentokrát nesoucí podtitul „Stopy (v) šafránu“. Organizátoři z řad studentů a vyučujících Katedry blízkovýchodních studií Filozofické fakulty ZČU slibují bohatý program v podobě přednášek českých i zahraničních odborníků, debat, koncertů, tanečních vystoupení, výstav, workshopů či soutěží. „Podtitul letošního ročníku festivalu vyjadřuje jeho hlavní myšlenku, tedy prolínání a ovlivňování kultur.

Odkud pochází šafrán? Dozvíte se na Festivalu arabské kultury 2012

Na portálu Českénoviny.cz

Ukázka z článku: Ve dnech 23. – 30. března 2012 se v Plzni uskuteční již třetí ročník FESTIVALU ARABSKÉ KULTURY,tentokrát nesoucí podtitul „Stopy (v) šafránu“. Organizátoři z řad studentů a vyučujících Katedry blízkovýchodních studií FF ZČU slibují bohatý program v podobě přednášek českých i zahraničních odborníků, debat, koncertů, tanečních vystoupení, výstav, workshopů či soutěží.

V Plzni probíhá třetí ročník Festivalu arabské kultury

Na portálu Český rozhlas Plzeň

Ukázka z článku: Poznat arabský svět v jiných souvislostech, než jak ho nabízejí média nebo turističtí průvodci, mohou v těchto dnech lidé v Plzni. Koná se tu už třetí ročník Festivalu arabské kultury, který začal 23.března a potrvá do 30.března. Tak zvaný „Arabfest" pořádají studenti a pracovníci Katedry blízkovýchodních studií Fakulty filozofické. Zázemí a finanční podporu získali od Západočeské univerzity. Cílem festivalu je přiblížit návštěvníkům zvyky a tradice arabského světa. Letošní ročník nese podtitul „Stopy (v) šafránu“, který má symbolizovat prolínání a ovlivňování jednotlivých kultur.

Plzeň bude hostit Festival arabské kultury

Na portálu Novinky.cz

Ukázka z článku: Již potřetí se v Plzni odehraje Festival arabské kultury. Letošní ročník se zaměřuje na stopy, které arabská kultura zanechala v naší současné společnosti. "Návštěvníci se mohou těšit hned na několik novinek. Ve spolupráci s Divadlem Dialog a Ústavem Blízkého východu a Afriky v Praze nabídneme divákům netradiční dvojjazyčné divadelní představení. V rámci festivalu proběhne konference o arabské vědě v Plzeňské Techmanii. Vedle umění a vědy se zaměříme také na náboženství a debatu o možnostech dialogu mezi odlišnými kulturami," uvedla organizátorka festivalu Tereza Svášková.

Plzeň potřetí od roku 2009 prožije arabsko-české jaro

Na portálu deník.cz

Ukázka z článku: Stopy (v) šafránu je podtitul letošního, již třetího, ročníku Festivalu arabské kultury pořádaném od 23. do 30. března nadšenci Katedry blízkovýchodních studií Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Nápad uspořádat festival se zrodil v roce 2009. Tehdy téma blízkovýchodních krás představila Plzni Tereza Svášková, hlavní iniciátorka a organizátorka Arabfestu. Ta Deníku nastínila, jaký bude festival letos.

V Plzni začal Festival arabské kultury

Na portálu prvnízprávy.cz

Ukázka z článku: V pátek byl v Plzni zahájen již třetí ročník Festivalu arabské kultury. Slavnostního zahájení se mj. zúčastnili historik Petr Charvát. Dále pak nakladatel a autor mnoha publikací Charif Bahbouh či zástupci saudskoarabského, libyjského a egyptského velvyslanectví v České republice. Cílem festivalu je přiblížit návštěvníkům zvyky a tradice arabského světa. Letošní ročník nese podtitul „Stopy (v) šafránu“, který má symbolizovat prolínání a ovlivňování jednotlivých kultur.

Festival arabské kultury je za dveřmi!

Na portálu Qap.cz

Ukázka z článku: Již potřetí se v Plzni odehraje Festival arabské kultury. Letošní ročník se zaměřuje na stopy, které arabská kultura zanechala v naší současné společnosti. Festival se koná od 23. do 30. března na půdě Fakulty filosofické. Čekají vás přednášky, ochutnávky, tanec i soutěže! Festival letos nese podtitul "Stopy (v) šafránu". "Rádi bychom se letos zaměřili na stopy, které v naší civilizaci Arabové zanechali, protože jen málokdy si uvědomíme, kolik samozřejmých věcí pochází právě z arabského světa," vysvětluje organizátorka festivalu Tereza Svášková.

Festival arabské kultury v Plzni je již v plném proudu

Na portálu Mediafax

Ukázka z článku: Již třetí ročník Festivalu arabské kultury je v plném proudu v Plzni a pokračovat bude až do pátku. Cílem festivalu je přiblížit návštěvníkům zvyky a tradice arabského světa, informovala v neděli agenturu Mediafax organizátorka akce Tereza Svášková z Katedry blízkovýchodních studií na ZČU. "Letošní ročník nese podtitul „Stopy (v) šafránu“, který má symbolizovat prolínání a ovlivňování jednotlivých kultur. Rádi bychom se zaměřili na „stopy“, které po sobě Arabové v naší civilizaci zanechali, neboť málokdy si uvědomíme, kolik samozřejmých věcí pochází právě z arabského světa."

2010

Arabský týden oficiálně odstartuje 12. dubna

1.4. 2010 | Žurnál - plzeňský kulturní a společenský magazín

Text článku: „Arabský týden" oficiálně odstartuje 12. dubna, a to v obřadní síni plzeňské radnice, kde slavnostní atmosféru večera dokreslí precizní vystoupení tanečnic z Matahati Group a nebude chybět ani tradiční občerstvení, káva či sladkosti. Večer pak v Andělu zahraje jedna z nejvýraznějších multikulturních kapel na českém území, složená z muzikantů z Iráku, Ruska, Maďarska a Čečny - Ekvátor - a jejíž žhavé arabské rytmy vás jistě nenechají v klidu.

Úterý bude patřit hned několika přednáškám a od šesti večer se můžete přesunout do kavárny Jabloň, kde bude bohatá ochutnávka pestré syrské a libanonské kuchyně. Večer zde vystoupí pražské seskupení bubeníků Aneboafro hrající rytmy západní Afriky na tradiční nástroje. Středa bude opět ve znamení přednášek a ve čtvrtek se můžete v restauraci Simsalabim zaposlouchat do veršů arabských básníků, které budou přednášet především arabští umělci žijící v Čechách. Páteční dopolední přednášku v ZČU o současných trendech egyptské literatury doplní odpolední program o cestování nejznámějšího českého orientalisty Aloise Musila na Blízkém východě. Sobota pak začne dopoledním workshopem v Simsalabim, kde budou dospělí i děti zasvěceni do tajů kaligrafie, a končit bude večerním koncertem skupiny Ziriab v Andělovi. Toto trio je složeno z muzikantů ze Sýrie a Libanonu a do vlastního originálu přetvářejí tradiční arabské písně. No a finální nedělní rozloučení s festivalem bude stát opravdu za to. Od čtyř hodin odpoledne si budete moci vychutnat na plzeňské radnici atmosféru pravého arabského bazaru, výstavu knih i závěrečné cestovatelské pásmo přednášek.