Doprovodné akce

Návod k vyzvednutí rezervovaných lístků pro kontrétní akci se zobrazí po najetí myší na tlačítko rezervace.

Africa Days

10.4 - 11.4, 10. 4. od 9:00 do 18:00 hodin, 11. 4. od 9:00 do 15:15 hodin | FF ZČU, místnost SP 319
První ročník mezinárodní afrikanistické konference Africa Days bude vskutku velkolepou událostí! Zúčastní se jí přes 20 hostů ze 14 zemí a 3 kontinentů. Pozvání pořadatelů z Katedry historických věd FF ZČU (Centrum afrických studií) přijal například i dr. Ahmed Hassen, šéf Institutu etiopských studií z Univerzity Addis Ababa University. Předběžný program k nahlédnutí zde: http://www.africa-pilsen.com/index.php/africa-days-conference.

Fotografické výstavy

Káhira, skrytý půvab islámské architektury

15.3 - 21.4, vernisáž dne 14. 3. v 17 hodin. | ZČM | Mgr. Hana Benešovská | Mgr. Hana Nováková, Ph.D. | Pozvánka
Výstava velkoformátových černobílých fotografií Jana Brodského ukazuje architektonické bohatství Káhiry. Islámská architektura je nedílnou součástí světového kulturního dědictví a právě v Káhiře naleznete poklady islámské architektury od nejstaršího arabského osídlení. Tematicky členěná výstava ukazuje nejen dlouhý příběh urbanistického vývoje města, ale přináší také údaje o typech staveb a jejich funkci. Početný soubor fotografií, jenž vznikal v říjnu 2009 i na místech, kam běžní návštěvníci Káhiry nezavítají, přináší jedinečnou vizuální informaci o současném stavu káhirských památek. Výstava se koná pod záštitou Jeho Excelence Mohameda Ibrahíma Abdel Hakama, velvyslance Egyptské arabské republiky v České republice a Černé Hoře. Výstava otevřena pro veřejnost od 15. 3. do 21. 4. 2013. Výstava je otevřena denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Tváře Orientu

19.3 - 12.4, | TOTEM-RDC | Marcela Honsová | Plakát
Výstava Marcely Honsové vám představí portréty lidí, které autorka poznala během svých cest po Africe a o nichž říká: “Tito bezprostřední, milí a usměvaví lidé vždy byli a budou kořením mých cest.”

Ornament

19.3 - 12.4, | TOTEM-RDC | MgA. Said Ismail
Význam slova ornament v překladu znamená okrasa či ozdoba. Typickým znakem pro užití ornamentu je opakování prvků podle určitých pravidel, čehož bylo nejčastěji využíváno v umění, zvláště v kulturách, kde bylo potlačeno věrné zobrazování přírody. Přijďte se pokochat ornamentálními obrazy Saida Ismaila, které vznikly technikou sítotisku.

Na cestě Marokem

3.4 - 30.4, vernisáž dne 2. 4. v 17 hodin | Oxford Bookshop | Vladimír Váchal | Plakát
Vůně barvíren kůží, chuť silného mátového čaje, nebo majestátní marocké kasby (pouštní hrady), jsou jen malou částí vzpomínek, které cestovatelům vytanou na mysli, když se řekne Maroko. Turisticky pohodová země pod Atlasem nabízí neobyčejně rozmanitou exotiku, o čemž se vás na své aktuální výstavě fotografií pokusí přesvědčit Vladimír Váchal.

Ornament ve figuře, figura v ornamentu

4.4 - 30.4, vernisáž dne 3. 4. v 16 hodin | Seraf | MgA. Said Ismail
Soubor fotografií využívá originální techniku promítání na tělo. Arabská abeceda je Evropanem vnímána jako soubor ornamentálních, nečitelných prvků. Proto autor vyjmul z jednotlivých slov písmena latinky a postavil je do kontextu písmen arabských. Krása těchto konstrukčních prvků slov je promítána na lidské dělo a dá vám možnost vnímat jejich výtvarný charakter a zároveň posuzovat jejich odlišnosti.

Černá a Bílá aneb Kontrasty Libyjské pouště

9.4 - 30.4, vernisáž a komentovaná prohlídka dne 8. 4. v 19:30. | Jabloň | Martin Rudiš | Plakát
Na samém západě Egypta, uprostřed Libyjské pouště, leží dva diametrálně odlišné krajinné celky - Černá a Bílá poušť. Dva světy, jejichž kontrast nedokáže snad nic vyjádřit lépe než samotné názvy. Jejich krásu zachytil během první české expedice časopisu National Geographic Martin Rudiš, který se s vámi podělí o své dojmy z méně známého kouta Egypta i během krátké přednášky na vernisáži výstavy.

Jejich světy

11.4 - 31.5, vernisáž a komentovaná prohlídka dne 10. 4. v 17:00. | Magistrát | Kamila Berndorffová
Výstava Jejich světy (výběr fotografií ze sbírek Sýrie, Dubaj, Omán, Ženy ve své domácnosti) představuje zlomek z rozsáhlého autorčina archivu. Vyjadřují subjektivní, někdy až důvěrný pohled. Do kultivovaně výtvarných obrazů se daří autorce dostat pohyb, vůni a tajemství. Fotografie Kamily Berndorffové nejsou prvoplánové, nekloužou pouze po povrchu. Nechte se vtáhnout do magického, pro mnohé Evropany neznámého, světa.

Omán – domov kadidla, tisíce hradů a arabských tradic

11.4 - 15.5, otevírací hodiny: pondělí až čtvrtek od 13 do 19 hodin | Alliance française de Plzeň | Ing. Jiří Prokop
Soubor fotografií dokumentuje loňskou cestu Jiřího Prokopa a Luboše Drbohlava po Ománu. Snímky pocházejí z jižní oblasti Dhofar - počátku Kadidlové stezky, a také z pouští Rub al-Chálí a Wahíba. Budete si moci také prohlédnout pouštní pevnosti Nizwa, Nachla, Bahla a Bajt al-Naaman, okolí nejvyšší hory Džebel Šams, Vádí Šáb či si užít atmosféru měst Mudayrib a Maskat.

Arabfest v Praze

... a nakonec to prasklo

10.5, Začátek v 19 hodin | Divadlo Na Prádle | Arabské nedivadlo | Plakát
Scénář vznikl na základě dosud nepublikovaného románového textu mladého egyptského autora, jenž vytvořil literární obraz korupce a jiných společenských nešvarů na pozadí historického a politického vývoje Egypta 20. století. Autor předlohy vycházel z autentických archívních materiálů obsahujících policejní záznamy zachycující výpovědi osob, které tím či oním způsobem podlehly tlaku nemilosrdných sociálních a ekonomických poměrů. !!!Repríza!!! Dne 5. 6. od 19 hodin se v Divadle Na Prádle uskuteční repríza divadelního představení. Vstupné 100 Kč, pro studenty za 80 Kč.

Skrytý svět arabských žen

11.5, Akce jenom pro dámy! Od 11 do 15 hodin | InBáze Berkat, o.s. | Leyla Ayari
I vy jste si mnohdy kladli otázku jak vypadá každodenní život arabských žen? Také jste se pokoušeli zavázat šátek kolem hlavy a ono to vůbec nevypadalo tak půvabně a hezky? Přijďte v sobotu 11. května odhalit tento skrytý svět, kam má mužská noha zakázáno. Spolu se naučíme vázat šátek, vyzkoušíme tradiční arabské šaty, zahálky a šperky, hezky se nalíčíme, ozdobíme ruce henou a možná nakoupíme i arabské parfémy a kosmetiku. A v neposlední řadě si odneseme na památku fotku. Na místě bude k dispozici malé občerstvení (v ceně vstupného). Rezervace vstupenek: tel. +420 777 787 335 e-mail: kontakt@arabfest.cz

Vařím, vaříš, vaříme arabsky!

12.5, Začátek v 11 hodin | Restaurant U cedru
Máte rádi arabské jídlo? Chutná vám humus, zeleninové saláty a arabské dezerty? Pokud jste odpověděli ano, tak vás srdečně zveme do restaurace U Cedru, v které nám sám mistr šéfkuchař ukáže, jak se má správně na arabský způsob připravit maso anebo salát. Nebudou chybět základní arabské konverzační obraty při stolování a povídání o stravování a zvycích v arabské kultuře. Počet míst je omezen! REZERVACE/ kontakt: tel. +420 777 787 335, e-mail: kontakt@arabfest.cz.

Festival orientálních tanců

Orient Dream 2013

12.4 - 14.4, galavečer dne 14. 4. od 18 hodin | Malý sál Měštanské besedy | Plakát
V letošním roce se uskuteční již 4.ročník festivalu orientálního tance, kultury a hudby Blízkého Východu pod názvem ORIENT DREAM. Galavečer opět publiku představí rozmanitost a krásu orientálního tance v celé své pestrosti a nepřeberných formách v podání profesionálních tanečnic a tanečních skupin. Na programu jsou : SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKA amatérských skupin; TANEČNÍ SEMINÁŘE s hlavními hosty: Dr. MOHAMED HASSAN z Egypta a MARAL ze Sýrie; BAZAR tanečních kostýmů, tréninkového oblečení, doplňků a orientálních propriet; SHOW v rámci které se představí kromě našich hlavních hostů i řada dalších tanečnic a tanečních skupin z různých míst ČR, ale samozřejmě také domácí plzeňské scény. Diváci tak budou moci shlédnout celou řadu krásných sólových i skupinových vystoupení, zahrnujících egyptský folklór, klasický orientální tanec anebo v současné době velmi oblíbené fusion styly a tribal. Více info na: www.kamilah.eu

Výstavy

Arabský šperk

5.4 - 26.4, | SVK PK
Arabský svět skrývá řadu klenotů a ženská šperkovnice ještě více. Pojďte do ní s námi nakouknout a obdivovat umně zhotovené tradiční náramky, náhrdelníky z polodrahokamů, blyštivé náušnice, ale i pánské dýky či bohatě vyšívané šaty.

Speciální akce

Čaj, dva Tři... Sladkosti

5.4 - 12.4, otevírací hodiny: pondělí až sobota 15.00 - 22.00 hodin | Seraf
Během festivalového týdne dostanete v Serafu třetí čaj zdarma a navíc jako bonus dostanete ke kávě či čaji sladkost.

Nejbližší akce v programu


V programu zatím nejsou žádné akce.

Nezapomeňte ale také zkontrolovat Doprovodné akce.

Spojte letos příjemné s užitečným s novou festivalovou soutěží


Brožurka s programem (CZ)

Stáhnout PDF | 4.4 MB