Účinkující

Adéla Kovačiková

Adéla Kovačiková

Studentka oboru Blízkovýchodní studia FF ZČU v Plzni, absolventka OAKV cestovního ruchu. Ráda cestuje, věnuje se průvodcování a dětem, zajímá se o orientální a také o romskou kulturu. Zapojila se do projektu v Srbsku a Maďarsku, kde probíhalo školení a přednášky o romské kultuře, integraci a problémech týkajících se tohoto tématu. Dále je již několik let spoluorganizátorkou dětské letní rekreace, kde se stará o děti a vymýšlí pro ně programy plné soutěží a zábavy.

Nyní chystá jeden takový program pro děti, které dorazí v sobotu 6. 4. do TOTEMU - RDC na akci "Jako doma".

Annas Ekvátor

Annas Ekvátor

Annas Ekvátor je hudební kapela, která se věnuje původní i lidové tvorbě v arabském jazyce. Kapela byla založena v roce 2006 a od té doby prošla mnohými změnami. Z původního složení však zůstává Annas Younis, který zpívá a hraje na darbuku. Členové kapely pochází z mnohých koutů arabského a islamského světa a také z Čech. Odtud část názvu Ekvátor.

Jejich hudba je plná emocí a střídá mnohé taneční rytmy. Hudební vystoupení je také často doprovázené orientálními tanečnicemi.

Annas Younis

Annas Younis

Hudebník a překladatel iráckého původu. V roce 2003 se po dlouhém putování Evropou usadil v Praze. Od roku 2006 vystupuje s kapelou Annas Ekvátor, kde hraje na darbuku a zpívá. Věnuje se původní i lidové tvorbě v arabském jazyce. Jeho velikou zálibou je doprovodní hra pro orientální tanečnice a vodní dýmka. Překládá do ruského a arabského jazyka. Na festivalu bude vést workshop hry na arabský buben.

Arabské nedivadlo

Arabské nedivadlo

Amatérsky divadelní soubor "Arabské nedivadlo" je složený ze současných i bývalých studentů arabistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, které pojí láska k prknům znamenajících svět. Soubor vznikl v roce 2012 pod vedením vynikajícího českého arabisty doc. Františka Ondráše.

Divadlo Kámen

Divadlo Kámen

Divadlo Kámen (pražské autorské divadlo pro hledající diváky) už 15 let zkoumá nové, opomíjené a neobvyklé formy činohry. Pracuje především s fyzickým vnímáním činohry a její hudebností činohry, minimalistickými postupy, souběhem motivů ve více rovinách, improvizací jazzového typu, nesvázaným osobnostním herectvím. Od roku 2007 působí Divadlo Kámen v komorním divadelním a výstavním prostoru v Karlíně.

Hra Ras al Chajma, která bude uvedena v rámci letošního ročníku Arabfestu ve čtvrtek 11. dubna, je setkáním rozvolněné improvizace s nekompromisně pevnou strukturou kamenného jevištního minimalismu, hudební část je postaven na klarinetech Jana a Anny Ptákových.

Farha (radost)

Farha (radost)

Taneční studio orientálního tance FARHA působí od roku 2003. Zabývá se výukou orientálního tance ve městech České Budějovice, Český Krumlov ad. Taneční studio FARHA kromě výuky orientálního tance nabízí umělecká vystoupení na různých kulturních akcích, pořádá workshopy na různá témata (zdobení šátků, egyptský tanec, orientální kuchyně apod.).

S úspěchem prezentovala několik tanečních show – Raq´s al Farah, Pouštní karavana, Farha, Dotek Orientu I – III, As Salamu Alajkum a etnopárty Noc v Orientu a Pohádky tisíce a jedné noci. V březnu letošního roku představí veřejnosti novou taneční show Příběhy Nilu inspirovanou Egyptem starověkým i současným.

Gamar

Gamar

Bubenická formace Gamar vznikla v roce 2004 ve škole orientálních tanců Intessar v Českých Budějovicích jako doprovodná rytmická skupina při vystoupeních orientálních tanečnic. Hlavním impulsem pro vznik Gamaru byla návštěva a vystoupení jednoho z nejlepších světových hráčů na darbuku Ibrahima Abu – Hassana (původem z Jordánska) v Českých Budějovicích na Intessar Show v roce 2003.

Základním hudebním nástrojem ve skupině Gamar je arabský buben – darbuka. Hru na darbuku ovládají všichni členové Gamaru, ale pro bohatší a pestrý zvuk při vystoupeních používá Gamar další rytmické nástroje – africké djembe jako basový buben, dohlu (doprovodná darbuka s hlubším tónem), orientální tamburínu (riqq) a orientální prstové činelky. V současnosti Gamar vystupuje v celé České republice i v zahraničí, a to jako doprovodná rytmická skupina orientálních tanečnic i jako samostatná sólová bubenická skupina.

Ing. Jiří Prokop

Ing. Jiří Prokop

Absolvent VŠChT Praha, pracuje ve výzkumu a vývoji ve farmaceutické firmě Interpharma Praha. Od roku 1995 navštěvuje Blízký východ, zajímá se zejména o islámskou architekturu, o kulturu, historii i moderní život tohoto regionu. Od roku 2010 je členem předsednictva sdružení Opus Arabicum, tiskovým mluvčím a redaktorem časopisu VELbloud, kde publikoval již přes 20 článků s touto tematikou.

Ing. Rachid Khalil

Ing. Rachid Khalil

Kurdský hudebník a podnikatel. Narodil se v městečku Al-Qamišlí na území východní Sýrie. V České republice žije již téměř pětadvacet let. Je předsedou Kurdského občanského sdružení v ČR. Aktivně vystupuje za práva Kurdů i syrského národa obecně v boji proti režimu prezidenta Bašára Asada. Ve své podnikatelské činnosti se zabývá překlady veškerých listin i odborných textů z a do arabského a kurdského jazyka, tlumočením a profesionální jazykovou výpomocí.

Jaroslava Bičovská

Jaroslava Bičovská

Po ukončení Střední odborné školy výtvarné nastoupila v roce 1964 do nakladatelství Vyšehrad nejdříve jako administrativní pracovnice, později jako technická a výtvarná redaktorka. Zde začala ilustrovat své první knížky. Její zájem o knihu a knižní tvorbu probíhal souběžně s volnou tvorbou. Později z nakladatelství odešla a začala dělat ilustrace pro různé časopisy.

Několik let vedle své volné tvorby vymýšlela a kreslila pro děti malé pohádkové komiksy v časopise Naše rodina a pro dětský časopis Usáma v Sýrii. Pro nakladatelství Vyšehrad, ale i pro jiná nakladatelství vytvářela návrhy obálek, typografické úpravy knih, i ilustrace. V průběhu let se její zájem obracel stále více k volné malířské tvorbě a ilustračních aktivit ubývalo. Teprve v roce 1990 s manželem, dr. Charifem Bahbouhem, C.Sc., původem Syřanem, založili nakladatelství Dar Ibn Rushd, zaměřené na vydávání publikací z oblasti Orientu, zejména na arabský svět. Jaroslava Bičovská si osvojila základy arabského písma i arabštiny, arabská kaligrafie se jí stala častou inspirací při úpravě knih s arabskou tématikou. Od roku 1990 nakladatelství Dar ibn Rushd vydalo přes sto padesát publikací. Mezi jinými učebnice několika orientálních jazyků, slovníky, překladovou literaturu zejména z orientálních jazyků, např. z korejštiny, čínštiny, hindštiny, arabštiny, turečtiny, povídky, básně, i knížky pro děti. Velkou většinu Jaroslava Bičovská typograficky upravila a navrhla obálky, mnoho z nich i ilustrovala.

Kamila Berndorffová

Kamila Berndorffová

Fotografka a cestovatelka Kamila Berndorffová tráví již šestnáct let zimu cestováním a fotografováním v různých koutech světa. Jejím hlavním motivem je Indie, ale pravidelně navštěvuje i další země: Brazílie, Sýrie, Omán, Dubaj a Kambodža. Má za sebou více než třicet úspěšných samostatných výstav.

Každoročně jsou její fotografie vybírány do reprezentativní výstavní kolekce Czech press photo. Oceněna byla v této prestižní soutěži v roce 2007 a 2009. Ve své tvorbě se zaměřuje především na výtvarný dokument a stylizovaný portrét, ale nejsou jí cizí ani sociální témata.

Kamila Machynová

Kamila Machynová

Tanečnice a lektorka orientálního tance vystupující pod jménem Kamilah. Hlavní organizátorka festivalu orientálních tanců v Plzni s názvem Orient Dream. Kromě toho vede semináře a kurzy orientálního tance po celé České republice, ale i v zahraničí. Její taneční vystoupení byly mnohokrát oceněny.

Mezi její nedávné úspěchy patří například prvenství na Mezinárodní taneční soutěži pořádané tanečnicí Shareefou v Mladé Boleslav v kategorii duo, Twins of Darkness (členky TS KAMILAH) za jejich tribal fusion v roce 2010.

Kateřina Viktorová

Kateřina Viktorová

Kateřina je majitelkou tanečního studia Kateline. Orientálnímu tanci se věnuje už několik let. Jeho kouzlu podlehla na dovolené v Egyptě. Od roku 2010 je lektorkou. Absolvovala kurzy zaměřené na styl shimmy, tanec se závoji, šavlí, křídly Isis a holí. Na festivalu arabské kultury v Plzni bude vést workshop orientálního tance.

Leyla Ayari

Leyla Ayari

Jako profesionální vizážistka spolupracuje s časopisy i televizí (např. TV Metropol, TV Pětka). Líčí nejenom modelky, ale také nevěsty na svatbách. Kromě make-upu se věnuje i celkovému poradenství v péči o pleť a bodypaintingu pro děti. V rámci sobotního programu "Jako doma" povede workshop arabské vizáže.

Marcela Honsová

Marcela Honsová

Vystudovala střední školu zaměřenou na obchodní ekonomii. Svoji profesi opouští krátce po revoluci a začíná podnikat. Tím se jí uvolnily ruce pro, do té doby zanedbávané, výtvarné aktivity. Vyrábí a vystavuje vitráže, opět se vrací k fotografování. Když do našich končin přichází orientální tanec, tak neodolá a začne se mu se vší vervou věnovat. Tato aktivita ji přirozeně přivede do Káhiry, která se záhy stává jejím milovaným městem.

Zde začínají první toulky po zemích severní Afriky. Fotoaparát nechybí na žádné z těchto cest, a tak zcela přirozeně vzniká několik putovních výstav, které navštívily řadu našich větších měst. Za svůj životní úspěch považuje své dva syny a harmonické manželství. Relaxuje na procházkách po lese se svým psem. Mezi její koníčky patří příroda, turistika, Tibet a samozřejmě fotografování. Miluje oblíbenou rybářskou vesničku na Krétě, moře, slunce a Saharu… Motto: „Má-li problém řešení, nemá smysl dělat si starosti. Nemá-li řešení, starosti nepomohou“ (Dalajlama)

Martin Rudiš

Martin Rudiš

Student oboru blízkovýchodní studia na FF ZČU v Plzni. Dlouhodobě se zaměřuje na vše, co souvisí s minulostí i přítomností Egypta, zejména na islámskou architekturu Káhiry, období Napoleonova egyptského tažení či dobu vlády mamlúků. Egypt je také nejčastější a nejoblíbenější destinací jeho cest. Další jeho velkou vášní je fotografování.

V roce 2010 se zúčastnil první expedice české redakce časopisu National Geographic do Egypta. Z této cesty pochází většina fotografií, jež tvoří výstavu s názvem „Černá a Bílá aneb Kontrasty Libyjské pouště“.

Marwan Alsolaiman

Marwan Alsolaiman

Muzikant pocházející ze Sýrie. Do Československa přijel studovat stavebnictví v roce 1982. Stavebním inženýrem se stal v roce 1989. Poté se vrátil do své vlasti, kde pracoval v oboru až do roku 1997. Později přijel zpátky do České republiky, ve které žije do současnosti. Marwan založil v ČR první arabskou kapelu s názvem ZIRIAB. Hraje také středověkou a renesanční evropskou hudbu s českými muzikanty.

Momentálně nepracuje ve svém původním oboru jako stavební inženýr, ale už od roku 2003 učí fyziku, matematiku, češtinu pro cizince a arabštinu pro Čechy. Píše poezii v českém i arabském jazyce a pořádá s českými básníky večírky s poezií a hudbou. Jezdí hrát pro děti do dětských domovů.

MgA. Said Ismail

MgA. Said Ismail

Malíř, fotograf a grafik pocházející ze severovýchodní Sýrie. V Čechách žije už 13 let. Studiu umění se věnoval již ve své rodné Sýrii, bakalářský titul získal na fakultě umění v Damašku, ten magisterský pak na Ústavu umění a designu v Plzni. Dlouhodobě se věnuje oboru Ilustrace a grafika. Jeho oblíbeným tématem jsou figury ve spojení s ornamenty.

Mgr. Hana Benešovská

Mgr. Hana Benešovská

Vystudovala egyptologii a dějiny umění na UK FF. Zabývá se staroegyptským uměním se zaměřením na sochařství v období Staré říše a paleografií (hieratické texty Staré říše). Od roku 2000 se podílí na archivaci a zpracování fotografické a plánové dokumentace Českého egyptologického ústavu UK FF. Od roku 2004 je členkou Mezinárodní egyptologické asociace.

Je autorkou knihy Poklady egyptského umění - Předdynastická a archaická doba a spoluautorkou publikace Káhira - architektura a umění islámského velkoměsta.

Mgr. Hana Nováková, Ph.D.

Mgr. Hana Nováková, Ph.D.

Absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v oboru arabistika. Působila mimo jiné jako vyučující arabského jazyka na Katedře blízkovýchodních studií Fakulty filozofické ZČU. V současné době je pracovnicí Národní galerie v Praze. Spoluautorka knihy Káhira - architektura a umění islámského velkoměsta (2009).

Mgr. Kateřina Klabanová

Mgr. Kateřina Klabanová

Vystudovala překladatelství v oboru angličtina/němčina na Ústav translatologie FF UK, překládá především anglickou literaturu, je členkou Výboru Obce překladatelů a vede Kurzy literárního překladu Obce překladatelů. Na festival přijede představit překlad románu „Temná strana lásky“ od syrského autora Rafíqa Šámího, ...

který od počátku sedmdesátých let žije v Německu a svým orientálním vypravěčským uměním dává nahlédnout do podhoubí nesvobody ve své vlasti i celém arabském světě.

Mgr. Veronika Kramáreková

Mgr. Veronika Kramáreková

Vystudovala Blízkovýchodní studia a Kulturní antropologii Předního východu na FF ZČU v Plzni. Od roku 2005 region Blízkého východu každoročně navštěvuje, především Libanon, Sýrii a Jemen, kde absolvovala několik kurzů arabského jazyka. V současnosti studuje doktorský obor Etnologie na Katedře antropologie FF ZČU v Plzni a ve své disertační práci se věnuje společenskému významu žvýkání qatu v Jemenu.

Osama Mimi Farag

Osama Mimi Farag

Je světovou třídou ve folklórních tancích Blízkého východu a vyučuje tanec po celé Evropě od Slovenska až po Španělsko. Pochází z umělecké rodiny a tančí už od dětství. Svou profesionální kariéru začal v populárních egyptských turistických resortech jako je Hurghada nebo Luxor. V roce 2003 a 2004 vyhrál v mužské kategorii folklorního tance první cenu na festivalu v Istanbulu. Čeští návštěvníci ho mohou znát z televizní show Česko-Slovensko má Talent!.

Rashid Rahma

Rashid Rahma

Mimořádný člověk - básník, muzikant,profesor chemie, herec a divadelník, tím vším je Alžířan Rashid Rahma. Zažil válku za nezávislost v Alžírsku, imigroval do Čech a zde vystudoval. Po studiu se vrátil do Alžíru, kde zakládal vysoké školy, jeho snažení však bylo ukončeno terorismem. Životní zkušenost a chuť žít a tvořitse zřetelně odtáží na jeho hudbě a osobitém projevu.

Ribelo

Ribelo

Kapela Ribelo byla vytvořena teprve nedávno, leč její jednotliví členové úspěšně koncertují již hodnou dobu nejen v České republice, ale i v zahraničí. Naposledy například ve Velké Británii. Unikátní je kapela především kombinací evropské a arabské kultury a mimo jiné angažovaností ve věcech spojených se Syrskou revolucí.

Vladimír Váchal

Vladimír Váchal

Vladimír Váchal je cestoval, fotograf, student a nezadržitelný živel. Před pár lety začal intenzivně cestovat do různých krajin světa a velice si to zamiloval. Většina jeho cest ho zavedla do oblasti blízkého i dálnějšího Východu - několikrát navštívil Írán, Indii a další okolní země. Rád si pochutná na dobrém čaji a voňavé vodní dýmce. Zkrátka na svých 21 let je to neobyčejně zajímavý člověk.

Ziriab

Ziriab

Kapela ZIRIAB byla založena v Praze v roce 1997 několika arabskými amatérskými hudebníky, žijícími v České republice. Kapela Ziriab má velmi rozmanitý repertoár, hraje hudbu, která pochází z různých arabských států, obsahuje jak melodii k poslechu, tak k tanci; včetně lidových písniček. Nemalou část repertoáru představuje hudba, která má kořeny ve staré arabské Andalusii.

Kapela vystupovala na různých velkých kulturních akcích a festivalech v různých místech České republiky a v několika televizních pořadech. Koncem roku 2004 vydala kapela svoje první CD, které má název Arabské písně o lásce. Melodie a výběr písniček, které jsou v archivu kapely jsou upraveny tak, aby odpovídaly instrumentálního obsahu kapely a aby byly přijatelnými evropským uším. Součástí programu kapely je společné vystupování s různými školami orientálního tance po celé republice. Členy a nástroje v kapele: Marwan Alsolaiman – ze Sýrie: loutna + arabská flétna + zpěv + tamburina, Haitham Farag – ze Sýrie: zpěv + arabský buben(darbuka), Kristýna Faragová – z ČR: příčná flétna. Kontakty: mobil: 604 205 887, mail: marwan@centrum.cz

Nejbližší akce v programu


V programu zatím nejsou žádné akce.

Nezapomeňte ale také zkontrolovat Doprovodné akce.

Spojte letos příjemné s užitečným s novou festivalovou soutěží