Účinkující

Michal „Hugo“ Hromas

Michal „Hugo“ Hromas

Již jako dítě přicházel Hugo Hromas do styku s cizokrajnými pokrmy, profesně se vaření věnuje od roku 2000. Byl šéfkuchařem v restauraci Dahab v Praze, kde se seznámil s palestinskou kuchyní. Velkou inspirací mu byla také zkušenost práce kuchaře při natáčení filmu Tobruk v tuniské Sahaře.

Po návratu totiž zahájil kurzy vaření pod názvem Rozinky a mandle. Z cest po různých státech Evropy si přivezl cenné zkušenosti, které uplatnil při spolupracích s restauracemi anebo při koncepci Street food festivalu. Nejvíce ho baví vařit pod širým nebem. Provozuje tzv. kočovnou restauraci jednoho kuchaře Nomadis catering. Aktuálně má pořad na stream.cz s názvem U stánku.

Tereza Hříšná

Tereza Hříšná

Tereza Hříšná je studentkou posledního ročníku magisterského oboru Blízkovýchodní studia na Západočeské univerzitě v Plzni. Navštívila již několik arabských zemí – Maroko, Egypt a Omán, v nichž se účastnila intenzivních kurzů arabského jazyka. V rámci studia také absolvovala půlroční studijní pobyt v Maroku na univerzitě Qadi Ayyad, kde studovala zejména historii, média a literaturu.

Kamal Mouzawak

Kamal Mouzawak

Kamal Mouzawak je zakladatelem prvního farmářského trhu "Souk El Tayeb" v Bejrútu. Souk El Tayeb pomáhá hájit zájmy lokálních farmářů a pěstitelů tím, že umožňuje prodej jejich produktů přímo zákazníkům. Kamal vystudoval grafický design, poté se zabýval psaním o cestování a jídle, učil vařit makrobiotická jídla a také vařil zdravá jídla v televizi. Následovalo jeho členství ve výboru the Slow Food Foundation for Biodiversity.

Souk El Tayeb snaží dávat prostor surovinám a tradicím, které spojují celé komunity, podporují malé farmáře a udržitelné zemědělství. Dnes je Souk El Tayeb zavedenou institucí, která pojímá týdenní farmářský trh, apartmány, regionální kulinářský festival, vzdělávací a osvětové programy ad. Kamal byl v roce 2009 oceněn za přínos v sociální oblasti v arabském světě.

REFUEAT©

REFUEAT©

REFUEAT© pomáhá uprchlíkům z Blízkého východu s integrací do německé společnosti. A to jazykově, pracovně, ale i sportem. Od roku 2016 Refueat připravuje a prodává street food inspirovaný tradiční arabskou kuchyní. Se svými jídelními stany na kolečkách dojíždějí i na obtížně dostupná místa v Berlíně, Postupimi, Mannheimu a okolí.

Jsou v parcích, na zahradách, na střechách. Ozvlášťňují firemní večírky, zahradní oslavy, zkrátka veřejný prostor. Přímo na svých jídelních bicyklech pečou, grilují a vaří pouliční pochutiny.

Rania Talala

Rania Talala

Rania je Francouzka palestinského původu, která se rozhodla opustit práci učitelky francouzštiny a věnovat se palestinské kuchyni. Je zakladatelkou kulinářského blogu “Les Petits Plats Palestiniens de Rania”. Rania se snaží prezentovat kuchyni, kterou poznala u své babičky a tety z Palestiny, a seznámit s ní co nejvíce lidí, zejména Francouze a frankofonní svět.

Palestinská kuchyně je zde totiž často zcela neznámá nebo zaměňovaná s tou izraelskou. To je také důvodem, proč je jejím mottem "La résistance dans l'assiette" neboli “disent na talíři”. Rania se pomocí svých kulinářských výtvorů snaží sdílet své vzpomínky na dětství v palestinské rodině a vlastní kulturní dědictví. Tak, aby žilo dál. Navždy.

Nejbližší akce v programu


V programu zatím nejsou žádné akce.

Nezapomeňte ale také zkontrolovat Doprovodné akce.