Přednášející

Doc. PhDr. František Ondráš, Ph.D.

Doc. PhDr. František Ondráš, Ph.D.

Literární vědec v oblasti arabské literatury a učitel arabštiny. Absolvoval studium orientalistiky - arabistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1990-1995 působil jako lektor češtiny v Káhiře. Nyní působí jako vyučující na Ústavu Blízkého východu a Afriky na FF UK, kde vede kursy praktické arabštiny a egyptského dialektu. Zabývá se literární vědou, literární kritikou zaměřenou na moderní arabsky psanou prózu a věnuje se i překladatelství.

Je autorem řady publikací, mj. Moderní egyptská próza v osmdesátých a devadesátých letech dvacátého století, Egyptská hovorová arabština, Autobiografický narativní dokument v díle egyptského autora Sun´alláha Ibráhíma a Obraz starého Egypta v moderní egyptské próze.

Doc. Prof Ing. Mansoor Maitah, Ph.D. et Ph.D.

Doc. Prof Ing. Mansoor Maitah, Ph.D. et Ph.D.

Narozen 1962 v Jordánsku, je absolventem Českého vysokého učení technického v Praze. V roce 2004 dokončil doktorské studium na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze, obor mezinárodní ekonomické vztahy. V roce 2009 absolvoval doktorské studium na Institutu politických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, obor politologie.

V současné době je docentem makroekonomie a mezinárodní ekonomie na katedře ekonomie na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity v Praze. Je autorem řady vědeckých článků a publikací, např. monografií Makroekonomie v praxi, Politická a ekonomická kultura na Blízkém východě, Zvláštnosti makroekonomické politiky zemí Blízkého východu.

Dr. Charif Bahbouh, CSc.

Dr. Charif Bahbouh, CSc.

Absolvent Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (čeština, arabistika, ruština) a Lomonosovy univerzity v Moskvě. Překladatel několika známých děl české literatury do arabštiny (například Čapkova Matka, Drdův Vyšší princip). Zároveň také přeložil do češtiny některá díla literatury arabské. Od roku 1975 vyučuje na Jazykové škole města Prahy. V roce 1997 prostudoval 200 arabských rukopisů a podílel se na zpřístupnění těchto vzácných rukopisů široké veřejnosti.

Je zakládajícím členem sdružení Opus Arabicum a nakladatelství Dar Ibn Rushd.

Dr. Roy Vilozny

Dr. Roy Vilozny

Arabista a žák profesora Meir Bar-Ashera. Během svých studií absolvoval odborné pobyty v Paříži a Berlíně. Zabývá se zejména šíitskou mystikou - předmětem výzkumu jeho disertační práce bylo šíitské myšlení ve středověku. V současné době vyučuje klasickou a moderní arabštinu a také palestinský dialekt na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Kromě výuky se nyní věnuje výzkumnému projektu zaměřenému na mýty v šíitské literatuře.

Drs. Cornelis Hulsman

Drs. Cornelis Hulsman

Doktor Cornelis Hulsman se narodil v Holandsku, kde také vystudoval na Univerzitě v Leidene sociologii se zaměřením na východní křesťanství, islám a jejich vývoj. Od roku 1979 do roku 1994 byl jedním z blízkovýchodních specialistů Křesťansko-demokratické strany. Jeho první cesta do Egypta vedla v roce 1975, kde bydlel jistý čas v koptské rodině v Alexandrii a pak v rodině muslimské v Káhiře.

Do roku 1994 se ještě věnoval holandské imigrační politice, než se přestěhoval do Egypta. Od toho roku psal pro americké noviny, magazíny a rádiový stanice, hlavně náboženského zaměření. Dělal rozhovory s mnoha významnými osobnostmi, jako například – Dr. Butrusem Gálím, Kofi Ananem, gruzínským prezidentem Ševarnadzem, několika egyptskými ministry či poradcem bývalého prezidenta Husního Mubáraka. Rovněž přednášel v několika evropských zemích, USA a Egyptě. Se svou manželkou založil Centrum pro mezikulturní dialog a překlady, kde působí jako ředitel, a které vydává nezávislý internetový časopis Arab-West Report. Odborně se věnuje arabskému světu a muslimsko-křesťanským vztahům.

Chimaa Youssef

Chimaa Youssef

Narodila se roku 1975 v Sýrii. Vystudovala Vysokou školu v Damašku, kde získala titul JUDr. z islámského práva. Do ČR přišla v roce 2002 a začala se věnovat pedagogické činnosti např. na Diplomatické akademii, na VŠ v Plzni či na Státní jazykové škole v Praze. Roku 2004 stála u zrodu jazykové školy Arabesque, kde byla jednou z prvních vyučujících a nyní je ředitelkou této instituce. V současnosti rovněž působí v o. s. InBáze Berkat.

Ing. Mazen Maialeh

Ing. Mazen Maialeh

Absolvent pražské ČVUT se narodil v Sýrii roku 1953. Je opozičním syrským politikem a dlouholetým disidentem. Patří mezi zakladatele sdružení “Iniciativa pro svobodnou Sýrii”, jehož je zároveň předsedou.

Ing. Mgr. Jaromír Harmáček, Ph.D.

Ing. Mgr. Jaromír Harmáček, Ph.D.

Absolvoval doktorské studium oboru Mezinárodní ekonomické vztahy na Vysoké škole ekonomické v Praze. V rámci magisterských studií vystudoval mezinárodní vztahy a diplomacii na VŠE v Praze a Mezinárodní rozvojová studia na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Aktuálně pracuje na Katedře rozvojových studií Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci a zabývá se ekonomicko-rozvojovou problematikou subsaharské Afriky, Blízkého východu a skupiny nejméně rozvinutých zemí (Least Developed Countries, LDCs).

J. E. paní Souriya Otmani

J. E. paní Souriya Otmani

Souriya Otmani získala v roce 1978 licenciát z práva na Právnické fakultě Univerzity Mohammeda V. v Rabatu. Pracovala pro ministerstvo školství a ministerstvo zahraničních věcí a spolupráce. V letech 1994 – 1995 byla předsedkyní Odboru spolupráce při financování rozvoje a ve, poté vedla Organizaci pro integraci žen do rozvoje.

Několik let působila při marockém velvyslanectví ve Vídni, poté ve Stockholmu a jako generální konzulka Marockého království pobývala v letech 2004 – 2011 v kanadském Montrealu. Od roku 2012 je velvyslankyní Marockého království v České republice.

Jan Kužvart

Jan Kužvart

Analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) pro Blízký východ a severní Afriku se specializuje na Libyi, Libanon, Sýrii a zahraniční politiku Kataru. Na tamní dění se zaměřuje především z bezpečnostního a mezinárodně-politického hlediska. Kromě jiného je absolventem oboru arabistika na Ústavu Blízkého východu a Afriky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Mgr. Anna Pletichová

Mgr. Anna Pletichová

Vystudovala magisterské studium oborů Arabistika a Dějiny a kultura islámských zemí na Filozofické fakultě UK. V rámci studia absolvovala v červenci 2007 a 2008 intenzivní kurz moderní spisovné arabštiny na Bourguiba Institute v Tunisku a ve studijním roce 2008 - 2009 strávila semestr v Káhiře, kde se zaměřovala jak na moderní spisovnou arabštinu, tak na egyptský dialekt.

V současné době působí v cestovní agentuře Graficon specializující se na arabský trh a dále vede kurzy arabštiny v jazykové škole Březinka.

Mgr. Daniel Křížek, Ph.D.

Mgr. Daniel Křížek, Ph.D.

Absolvent oboru Kulturní antropologie Předního východu na Filozofické fakultě Západočeské univerzity, kde v současné době působí jako vyučující. Specializuje se na současnou islámskou mystiku a islám obecně, na středověké islámské Španělsko a architekturu islámské kulturní sféry. Je autorem řady odborných článků. Získal titul Ph.D. v oboru Etnologie za výzkum současného islámského mystického řádu naqšbandíja haqqáníja.

Mgr. Jakub Kydlíček DiS.

Mgr. Jakub Kydlíček DiS.

Orientalista, spolupracovník centra afrických studií, souběžně studuje na FF ZČU v Plzni jako doktorand studijní obor Etnologie na katedře historických věd (Role jazyka v procesu rozvíjení národních identit v severozápadní oblasti Afriky - Případ Alžírska a Maroka) a studijní obor Historie na katedře antropologie (Francouzský protektorát v Tunisku 1881 - 1935: Budování administrativy ve světě francouzské "civilizační mise").

Mimo to vystudoval hru na zobcovou flétnu u J. Brané na Konzervatoři v Plzni, kde pokračoval ve studiu dirigování u prof. Jiřího Štrunce. Od roku 2008 vyučuje zobcovou flétnu na Pražské konzervatoři.

Mgr. Jiří Fleissig

Mgr. Jiří Fleissig

Absolvent oborů francouzština a arabština na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Oba tyto jazyky také od roku 1968 vyučuje. Překladatel několika kratších děl moderní arabské literatury do češtiny a také přispěvatel odborných časopisů, zabývajících se současným arabským světem a výukou orientálních jazyků.

Společně s Charifem Bahbouhem se zasloužil o vznik a rozvoj zájmového sdružení Opus Arabicum a také nakladatelství Dar Ibn Rushd. Bývalý ředitel Jazykové školy hlavního města Prahy. V současnosti působí také jako lektor arabštiny v jazykové škole Arabesque.

Mgr. Michal Nedelka

Mgr. Michal Nedelka

Vystudoval obor Kulturní antropologie Předního východu na FF Západočeské univerzity v Plzni. Od roku 2012 pak navazuje doktorským studiem Judaistiky na Husitské teologické fakultě v Praze. Zabývá se různými fenomény z oblasti dějin náboženství, ať již jde o konkrétní jedince, hnutí či proudy. Několikrát pobýval v Izraeli, kde pracoval v tamějších kibucech coby dobrovolník.

Moris Issa

Moris Issa

Režisér a překladatel. Narodil se roku 1945 v Sýrii, po maturitě odcestoval do Prahy, kde absolvoval FAMU, obor režie, pod vedením Elmara Klose. Z jeho nejranější tvorby lze jmenovat krátkometrážní filmy jako Kočka v dešti nebo Pukrylukri. Jeho prvním celovečerním snímkem byl Bizon z roku 1990, z dalších lze uvést například pohádku Zlatá princezna či snímek Františka aneb o zelených svících a černé matce boží.

Ve spolupráci s Českou televizí figuroval jako spolurežisér dokumentárního cyklu pojednávajícího o soudobé medicíně Diagnóza. Natočil také dva díly Cestománie Sýrie: Tisíc a jedna tvář a Jemen: Zastavený čas. V roce 2005 se podílel na vzniku velmi populární televizní inscenace 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem a jeho rukopis lze vysledovat také v rámci rodinného cyklu Ordinace v růžové zahradě. Z jeho překladatelské činnosti je třeba vzpomenout vynikající překlad výboru z díla Jaroslava Seiferta do arabštiny. Tato kniha, čítající 200 stran, byla vydána roku 1985 v Damašku.

PhDr. Alena Šindelářová

PhDr. Alena Šindelářová

Absolvovala studium arabistiky a anglistiky, amerikanistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V současné době pracuje na doktorské práci zaměřené na současné egyptské autorky a obraz Západu v jejich literárních dílech. Minulý akademický rok se věnovala výzkumu svého tématu ve Velké Británii na School of Oriental and African Studies, University of London. Překládá z angličtiny a arabštiny.

PhDr. Barbora Černá

PhDr. Barbora Černá

Barbora Černá vystudovala arabistiku a dějiny a kulturu islámských zemí na FF UK, během studia absolvovala několik studijních pobytů v Káhiře, zabývá se především egyptskou společností a soudobou kulturou – moderní literaturou, kinematografií a především médii a televizní tvorbou. Egyptské veřejné sféře se zaměřením na fenomén televizních seriálů se věnuje také nyní v rámci svého doktorského studia na ÚBVA.

PhDr. Bronislav Ostřanský, PhD.

PhDr. Bronislav Ostřanský, PhD.

Absolvoval studium arabistiky a dějin a kultury islámských zemí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Působil rovněž jako lektor českého jazyka na univerzitě v Káhiře. V současné době je vědeckým pracovníkem Orientálního ústavu Akademie věd České republiky, kde se zabývá problematikou klasického islámu, súfismem a lidovou religiozitou a kulturou islámských zemí obecně.

Je autorem řady knih a článků, mj. Arabská oneirokritika ve středověku a v současnosti a Malá encyklopedie islámu a muslimské společnosti.

PhDr. Jan Fingerland, Ph. D.

PhDr. Jan Fingerland, Ph. D.

Absolvent politologie, filozofie a religionistiky na UK v Praze a University of York, dále studoval ve Stockholmu a Jeruzalémě. Působí jako komentátor ČRo, připravuje komentáře pro pořad ČRo Plus „Názory a argumenty“, zabývá se především děním na Blízkém východě, Asii, Africe.

Dříve spolupracoval s Českou televizí jako redaktor zahraničního zpravodajství, dále jako přispěvatel s MF Dnes, Lidovými novinami, Respektem a Reflexem. Kromě politiky se věnuje kultuře, historii a náboženství.

PhDr. Jana Břeská, Ph.D.

PhDr. Jana Břeská, Ph.D.

Vystudovala blízkovýchodní studia a v roce 2007 získala doktorát na Ústavu Blízkého východu a Afriky FF UK v Praze. V letech 2005-2007 postgraduálně studovala také na Université Via Domitia v Perpignanu ve Francii. Kurzy moderní standardní arabštiny a arabských dialektů absolvovala v Tunisu, Sýrii a Jemenu. V letech 2008-2009 přednášela na Arab International University v Sýrii a Centru blízkovýchodních studií Západočeské university v Plzni.

V roce 2010 působila pracovně ve Spojených arabských emirátech. Věnuje se literárním překladům z arabštiny a románských jazyků. V českých odborných i populárně naučných časopisech a sbornících publikovala články o islámu na Zápa dě a evropsko-arabských vztazích. Publicistické texty uveřejnila take v jemenském tisku.

PhDr. Lukáš Goga, DiS.

PhDr. Lukáš Goga, DiS.

Vystudoval mezinárodní vztahy a diplomacii v Praze, posléze se věnoval blízkovýchodní problematice na FF Západočeské univerzity v Plzni, kde absolvoval obor Kulturní antropologie Předního východu. V minulých letech působil v Sýrii jako dopisovatel pro deník Právo a spolupracovník pro některá zahraniční média. Již delší dobu se pohybuje po zemích Blízkého východu, především v oblasti Mašriqu.

PhDr. Pavel Beran

PhDr. Pavel Beran

Absolvent Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Vystudoval obory Arabistika a Dějiny a kultura islámských zemí. Během studia absolvoval letní kurz moderní spisovné arabštiny na Institut Bourguiba des Langues Vivantes v Tunisku. V roce 2008 se zúčastnil archeologického průzkumu v jižní Sýrii. Ve své diplomové práci se zabýval historickým vývojem ručních palných zbraní na Blízkém východě.

V současné době vyučuje moderní spisovnou arabštinu v jazykové škole a věnuje se překladu arabské literatury. Se svými kolegy z fakulty se podílel na překladu "Antologie moderních arabských povídek.

PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D.

PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D.

Absolvent magisterského oboru politologie na FSS MU v Brně a doktorského oboru politologie na IPS FSV UK v Praze. Působí na Katedře politologie a mezinárodních vztahů Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni a zabývá se především problematikou nacionalismu, globalizace a globálních médií, Balkánu a soudobé politické filozofie.

PhDr. Zuzana Kudláčková

PhDr. Zuzana Kudláčková

Na Filozofické fakultě UK vystudovala obory arabistika a překladatelství-tlumočnictví (se specializací angličtina). Arabštinu dále studovala na Institut Bourguiba des Langues Vivantes v Tunisu a na semestrálním pobytu v Káhiře, kde absolvovala intenzivní kurzy spisovného jazyka i egyptského dialektu. Pracuje v oblasti překladatelských služeb a problematikou překladu z/do arabštiny se zabývá také teoreticky.

Napsala knihu "Z průpovědí arabských" mapující arabsko-české překlady od roku 1945 do současnosti. Jako překladatelka z arabštiny se podílela mj. na "Antologii moderních arabských povídek" a připravila překlad knihy pro děti "Amúna a její příběhy". Již několik let se věnuje výuce moderní spisovné arabštiny.

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.

Významný český orientalista, archeolog a historik. Zaměřuje se především na nejstarší vývoj raných států, zejména Sumeru. Kromě oblasti Předního východu se zabývá také staršími českými dějinami, kde mimo jiné zkoumá kontakty právě se zeměmi Orientu.

V letech 1990-2005 působil v Orientálním ústavu Akademie věd ČR, nyní vyučuje na Filozofické fakultě ZČU v Plzni, je vedoucím tamní Katedry blízkovýchodních studií, přednáší na Pedagogické fakultě UK a příležitostně také na FF Masarykovy univerzity v Brně. Z jeho publikační činnosti je třeba vzpomenout tituly Zrod českého státu a Boleslav II. – sjednotitel českého státu.

Tereza Svášková

Tereza Svášková

Studentka magisterského oboru Blízkovýchodní studia na Fakultě filozofické ZČU a také hlavní iniciátorka a organizátorka Festivalu arabské kultury. Ve svém studiu se zabývá především moderními dějinami arabských a islámských zemí, literaturou a zvláštní pozornost věnuje kultuře a historii drúzské komunity. Na toto téma také píše svoji diplomovou práci s názvem "Drúzská svatba", jež se opírá o vlastní terénní výzkum mezi libanonskými drúzy.

Během svého studia absolvovala několik studijních pobytů v Sýrii a Libanonu a jeden semestr strávila v rámci programu Erasmus na Institutu sociálních a politických věd v Lisabonu. V současné době působí rovněž jako PR koordinátorka Fakulty filozofické ZČU.

Tomáš Lindner

Tomáš Lindner

Vystudoval politologii na Fakultě sociálních věd UK v Praze. Od ledna 2008 působí jako redaktor časopisu Respekt. Věnuje se dění ve světě, především Německu, subsaharské Africe a vztahu bohatých a chudých zemí. V roce 2009 získal European Young Journalist Award za reportáž o bulharské mafii "Svítání nad městem hříchu". Byla mu udělena Novinářská cena za reportáž roku 2010 za text o Rwandě "Jak se staví tygr".

Nejbližší akce v programu


V programu zatím nejsou žádné akce.

Nezapomeňte ale také zkontrolovat Doprovodné akce.

Spojte letos příjemné s užitečným s novou festivalovou soutěží